Creatieve energie

Zelfs de beste hersenchirurg kan met welke apparatuur dan ook nog geen verschil maken tussen de hersenen van u, of van mij, of laten we zeggen, die van Albert Einstein.

Onze hersenen lijken ontzettend veel op elkaar waar het gaat om het vermogen om informatie te verwerken. Er zit zelfs weinig verschil in de hoeveelheid informatie die de hersenen van verschillende personen kunnen verwerken. Ook de snelheid van informatie verwerking is bij vrijwel iedereen nagenoeg gelijk.

Logischer wijze zouden mensen over het algemeen dus min of meer dezelfde geestelijk arbeid moeten kunnen verrichten.

Het verschil zit hem echter in WAT we denken. En in HOE we denken.

Aandacht

Er zit een fundamenteel verschil in mensen die creatiever zijn en mensen die dat niet zijn. Dit verschil zit hem in de aandacht die gegeven wordt aan een bepaald probleem, een situatie of een uitdaging.

In veel gevallen vinden mensen zichzelf te druk, of hebben ze andere dingen aan hun hoofd dan eens even goed, geconcentreerd aandacht te schenken aan datgene waar hun creativiteit graag mee aan de slag zou willen.

Er zitten nu eenmaal slecht 24 uur in een dag, dus soms hebben we simpelweg niet de tijd voor creativiteit. Denken we.

Obstakels

Vaak echter zitten de obstakels in onszelf.

Het is natuurlijk zo dat kinderen die bedreigd worden of chronisch honger hebben, minder aandacht zullen hebben en minder nieuwsgierig zijn omdat ze al hun energie nodig hebben om te kunnen overleven.

Maar wanneer we het hebben over de gemiddelde westerse mens (voor zover die bestaat) dan is het meer een kwestie van ‘mindset’ dat het verschil maakt of iemand de tijd neemt om zich te verdiepen in een situatie.

Het gaat dus om een overtuiging in jezelf. Een overtuiging die zegt: “ik heb hier geen (creativi)tijd voor” Met andere woorden: Ik richt mijn creatieve energie niet hierop, want ik heb mijn energie voor andere dingen nodig.

Toch zul je zien, wanneer je bewust besluit om even ‘af te remmen’ of beter, ‘even stil te staan’ en je aandacht wel te richten op een uitdaging die daarom vraagt dat dat diverse voordelen heeft. Ten eerste betaald de energie, die je niet dacht te hebben, zich dubbel en dwars terug nadat de situatie is opgelost. ‘Oplossen’ heeft hier dan ook een dubbele betekenis: wanneer een probleem is verholpen is het ook daadwerkelijk verdwenen. Hierdoor vraagt het geen energie meer en krijg je er dus ruimte en tijd voor terug.

Besluit dus bewust om voortaan wat langer stil te staan, juist op de momenten dat je merkt dat je aan het rennen bent. Kijk naar je situatie en laat de creatieve energie zijn werk doen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *